Historia

Keskiaikamarkkinoista Hämeen keskiaikafestivaaleiksi

Vuonna 1997 Hämeen linnassa oli esillä näyttely kuningatar Margareetasta (1353–1412), Tanskan, Norjan ja Ruotsin hallitsijasta ja Kalmarin unionin perustajasta. Näyttelyn yhteydessä oli pieni keskiaikainen oheistapahtuma Hämeenlinnan linnanpuiston parkkipaikalla, Hämeen linnan ja Pohjola-Nordenin järjestämänä.

Kalevi Särestö ja Hämeenlinnan Kaupunki kutsuivat koolle eri yhdistyksiä ja toimijoita perustamaan yhdistystä, joka järjestäisi Hämeen vanhan linnan alueelle vastaavan tapahtuman, jonka Pohjola-Norden teki linnanpuistoon 1997. Aluksi myynnistä vastasi Lions Club Hämeenlinna Tawast.

Vuonna 1999 perustettiin Hämeen linnan keskiaikayhdistys, ja se kirjattiin yhdistysrekisteriin 13.4.2000. Perustajajäseninä oli useista hämeenlinnalaisista historia- ja keskiaikaseuroista. Ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Kalevi Särestö. Yhdistyksen tarkoituksena on siitä lähtien ollut herättää ja ylläpitää kiinnostusta hämäläiseen, suomalaiseen ja pohjoismaiseen historialliseen kulttuuriin ja elämäntapaan. Tapahtumaa järjestettiin perustettavan yhdistyksen nimissä. 

Alusta lähtien tapahtuman runkoon on kuulunut markkinatori ja musiikkiesitykset, ja pian mukaan tulivat myös turnajaiset ja iltapidot.

Markkinat järjestettiin pitkään Hämeen linnan sisäpihoilla. Eteläpiha täyttyi torikojuista ja markkinatouhusta, pohjoispihalla miekkailtiin ja ammuttiin jousella. Musiikkia kuuli niin linnan saleissa kuin valleillakin, ja taikurit ja ilveilijät hauskuttivat väkeä keskellä kuhinaa. Ensimmäiset turnajaiset pidettiin Linnankasarmin kentällä jo 2000, kun Raseborgs Medeltida Sällskap toi hevosensa ja ritarinsa kisaamaan markkinoille. 

Kävijämäärä kasvoi tasaisesti ja ennätyksiä rikottiin vuosittain. 10 000 markkinavieraan raja meni rikki vuonna 2008. Linnan alue kävi ahtaaksi ja oli aika laajentua Linnanpuistoon. Samalla nimi muuttui Hämeen keskiaikamarkkinoiksi.

Kaiken edellytys ovat keskiaikatalkoolaiset. Vuosittain vapaaehtoisia on mukana järjestelyissä noin 300. Ilman talkoolaisia tapahtumaa ei ole.

Hämeen keskiaikafestivaali on Suomen suurin historiafestivaali ja Kanta-Hämeen tunnetuimpia yleisötapahtumia. Vuonna 2016 rikottiin edellisen kerran kävijäennätys noin 25 000 markkinavieraalla. Hämeenlinnan Keskiaikayhdistys perusti saman vuoden lopulla osakeyhtiön, Hämeen keskiaikatapahtumat Oy:n, jonka vastuulle siirtyi tapahtumatuotanto. Linnanniemen museot ovat olleet aina yhteistyössä tapahtumassa. Vuodesta 2000 lähtien festivaalin lipulla on päässyt myös linnanniemen museoihin. 

Vuonna 2017 Hämeen keskiaikamarkkinat laajentui nelipäiväiseksi ja juhlittiin tapahtuman 20. juhlavuotta. Nimi muuttui tällöin Hämeen keskiaikafestivaaliksi. Yhdistyksen ja osakeyhtiön toimipisteenä on nyt vakituisesti Ojennuslaitos – tai Wanain tyrmä, kuten me sitä kutsumme – linnan alueella.

Vuonna 2019 lyötiin edellinen kävijäennätys: 28 500 innokasta kävijää saapui aikamatkalle keskiaikaan. Vaatimattomasta alusta on kasvanut suuri valtakunnallisestikin huomattava tapahtuma, joka yhden elokuisen viikon ajaksi valtaa Hämeenlinnan Linnanpuiston ja Linnanniemen alueen ja muuttaa sen värikkääksi aikamatkaksi mystiseen menneisyyteen.

Back to top