Ohjelma

Hämeen keskiaikafestivaali valtaa elokuun yöt 14.–18.8.2019!

Vuoden 2019 teemana on Lemmen ilot ja sydämen salat.

Mitä lempi ja rakkaus oli keskiajalla? Oliko se kaihoisaa ritariromantiikkaa, neidot katsomassa taisteluun lähtevien sankarien perään rakkaudesta riutuen – vai oliko se kenties rehtiä ja aitoa tunnetta kahden ihmisen välillä säätyyn katsomatta?

Tule mukaan antautumaan lemmen loitsuille ja rakkauden roihulle! Festivaalialue tarjoaa elämyksiä keskiviikosta sunnuntaihin.

Onko nälkä? Varaa pitoliput täältä!

Keskiviikko

Keskiviikkona malttamattomat ja janoiset pääsevät jo vierailemaan uudella taverna-aukiollamme Kireen kypärän tavernapihalla klo 17 alkaen. Tarjolla on monenlaista syötävää ja juotavaa. Keskiviikkoiltana etko-klubilla musisoi riemuksemme Ants in the pants.

Torstai

Torstaina alueelle on vapaa pääsy klo 14:stä alkaen. Alueen rakentuminen on jo loppusuoralla. Useat torimyyjät ja leiriläiset ovat jo saapuneet paikalle. Ilta Kireen kypärän tavernapihalla alkaa klo 17, jolloin pääsemme jälleen nauttimaan Ants in the Pantsin sekä Tryznan musisoinneista.

Perjantai, lauantai ja sunnuntai

Jos haluat tietää esiintyjistä enemmän, jatka lukemista. Tänä vuonna tapahtumassamme on jos jonkinlaista taikuria, taitajaa ja taistelijaa.

Perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina festivaalialue on täynnä elämyksiä koko päivän hämärtyvään iltaan saakka. Laajemmin kuin koskaan tapahtuma levittäytyy sisälle myös linnan holveihin ja elävöittää kaupungin ylle kohoavien tornien varjossa juhlittavaa festivaalia. Nämä kaikki kuuluvat päivälipun hintaan.

Ohjelmanumerot

Päivien ohjelmaan mahtuu monenlaista. Paikalle ovat saapuneet soittoniekat kaukaa ja läheltä. Musiikillisesta annista vastaavat Mamyth, Aeldwine, Ants in the Pants, Räikkä, Greenrose Faire, Obscurus Orbis, Tryzna, Teufelstanz, Idisi ja Corvus Corax.

Taistelut kuuluvat vahvana osana tapahtumaamme. Joka päivä on mahdollisuus nähdä buhurt-taisteluja, viikinkinäytöksiä sekä Rohanin tallin turnajaiset. Vähemmän vaarallista mutta yhtä näyttävää taistelua esittävät Wanainmaan bofferimiekkailijat. Kaukaa Italiasta asti saapuvat paikalle Il Buffone di Corten ilveilijät ja narrit naurattamaan festivaalivieraita.

Linnan tiloissa musisoivat luutunsoittaja Ilkka Näveri, Eetu Klemetti, jouhikkoyhtye Virna sekä Muskotti. Keskiajan elämää linnalle tuovat Alasin ry:n , Humalasalon sekä Harmaasusien elävöittäjäryhmät ja Louhen korpit tanssipajoineen.

Juontajamme Elina Punahuuli on saanut liikanimensä ison suunsa vuoksi! Hänen hymynsä ja hauskat juttunsa saavat varmasti myös yleisön innostumaan. Ahkeran luonteensa Elina on perinyt kuuluisalta miekantekijäsuvultaan. Nyt hänellä on työn alla tapahtumamme rakkausteemaan sopivasti lapsen saaminen – ainoa pulma on, että hänellä ei ole siihen sopivaa kumppania. Mutta Punahuuli ei aio luovuttaa!

Esitykset, mittelöt ja elämykset

Buhurt on kamppailulaji, joka on saanut innoituksensa keskiajan taistelulajeista. Buhurtiin pääset tutustumaan jokaisena festivaalipäivänä. Lauantaina ja sunnuntaina järjestetään myös lajin SM-osakilpailut. Buhurt-kisan järjestää ja isännöi Medieval Combat Sport Finland.

Viikingit ovat aina olleet rakkaita vieraitamme. Tänäkin vuonna nuo äänekkäät öykkärit pitävät huolen, ettei missään päin leiriä nukuta yötä rauhassa. Päivisin veijarit luultavasti paukuttavat kilpiään yhteen eri puolilla aluetta ja päätyvät lopulta joka päivä järjestettäviin suuriin taisteluihin omalla mittelöareenallaan.

Kaukaisimmat narrimme saapuvat aina Italiasta saakka hauskuttamaan festivaalikansaa. Il Buffone di Corte -ryhmä on perinteistä katuteatteria parhaimmillaan. Upea ja toivottu Rohan tallien turnajaisshow tekee paluun linnan eteläpihalle.

Torikauppiaat

Keskiaikaisen markkinatorin valtaavat lukuisat kauppiaat Suomen joka kolkasta ja etäisiltä kaukomailta aina keskiaikaisen Euroopan suurimmasta kaupungista Pariisista saakka.

Työnäytökset

Työnäytöksiä on pitkin festivaalialuetta. Näytöksissä pääset perehtymään siihen, kuinka saippuaa valmistetaan, kuinka värjäri saa lankoihin loistavat värit sekä kuinka sepät takovat ahjonsa äärellä tuotteitaan.

Lapsille

Kakarain kylä on avoinna festivaalien lapsikävijöille. Kakarain kylästä löydät monta virikettä ja askaretta perheen pienimmille ja miksei isommillekin.

Museot

Sekä Hämeen linna että Vankila ovat avoinna festivaalien maksullisten aukioloaikojen mukaisesti pe–su. Linnalla ja vankilassa saatat törmätä lukuisaan joukkoon elävöittäjiä, jotka tekevät töitään kuin keskiajalla konsanaan.

Luennot

Linnan luentosalista löydät mitä taitavimmat luennoitsijat kertomassa oppejaan. Henri Hiljander kertoo keskiaikaisesta lemmestä niin rahvaiden kuin aatelisten kannalta. Satu Hovi tietää, mitä kaikkia yrttejä lemmen nostattamiseksi käytettiin. Kai Kankaanpää kuvailee, mitä keskiajalla tiedettiin tähtien asennoista ja lemmekkäästä lääketieteestä.

Häme-seminaari

Häme-seminaari saapuu jälleen tapahtumaamme rikastuttamaan. 17.8. klo 10 alkava seminaari käsittelee aihetta Mikä on Häme? – Hämäläisyys kartalla, puheessa ja mielessä. Tarkemman ohjelman sekä luentojen hinnan löydät tämän linkin takaa. Luvassa taatusti hämäläisyyttä valottavia luentoja: kannattaa tulla paikalle kuuntelemaan.

Pienohjelmaa erillismaksusta

Lisäksi alueella on pienestä lisämaksusta mahdollista kokeilla jousiammuntaa, ratsastaa ponilla ja vaikka ja vielä mitä. Varaa siis muutamia roposia pussin pohjalle.

Maagiset elokuun illat – Ehtoovalkeat

Kun varsinainen maksullinen ohjelma-aika päättyy, syttyvät valot ja alkavat iltamenot – Ehtoovalkeat. Uusi taverna-aukiomme Kireen kypärän tavernapiha palvelee janoisia iltamyöhäiselle saakka. Perjantaina Kypärään on viiden euron sisäänpääsymaksu. Muutoin iltatori ja Kiree kypärä ovat maksuttomia.

Taverna-aukion ohjelmanumerot

Perjantaina ja lauantaina juhlakansaa villitsee saksalainen Corvus Corax.

Tanssijalkaa et saa pysymään paikoillasi myöskään Teufelstanzin (Venäjä) ottaessa lavan haltuun päivittäin.

Kansainvälistä mainetta niittävä Greenrose Faire polkaisi uransa huikeaan nousukiitoon juuri meidän tapahtumastamme. Niinpä meillä on kunnia kertoa, että he valtaavat tavernan lavan useana päivänä.

Iltatorilla eli Ehtoovalkeilla tapahtuu

Ehtoovalkeat syttyvät illan hämärtyessä, ja se saa kauppiaat kojuiltaan Kustaa III:n kadun varteen kauppaamaan tuotteitaan tavernaan saapuville vieraille. Kauppiailla on kova kilpailu asiakkaista, joten sanan säilä saattaa yltyä kovaksikin kilpahuudoksi myyjien kesken.

Rohanin tuliturnajaiset

Lauantai-illan ja koko tapahtuman huikea kruunu on linnan eteläpihalla elokuun hämärtyvässä illassa järjestettävä parituntinen turnajaisspektaakkeli.

Rohanin mieleenpainuvan shown kruunaa yli tunnin mittainen lämmittelyohjelma, josta ei puutu draamaa, nuottia eikä liekkiä.

Il Buffone di Corte – toisin sanoen hovinarrimme ja hänen hännystelijänsä – hauskuuttavat juhlaväkeä. Musisoinnista vastaavat upeat muusikkomme.

Maagisten tuliturnajaisten liput myydään erikseen Tiketissä.

Pidot Hämeen linnassa

Lauantain pito-ohjelma on runsas, rehevä ja räävitön! Tarjolla on jos jonkinmoista ohjelma- ja ruokapakettia. Katso pitosivu, syötävät ja ohjelmat täältä!

Torstain ohjelma Kireen kypärän tavernapihalla

17.00 Ants in the Pants
20.00 Ants in the Pants
22.00 Tryzna (Puola)

Perjantain ohjelma

Tarkat perjantain kellonajat löydät täältä.

Lauantain ohjelma

Tarkat lauantain kellonajat löydät täältä.

Sunnuntain ohjelma

Tarkat sunnuntain kellonajat löydät täältä.

Back to top