Ohjelma

Hämeen keskiaikafestivaali valtaa elokuun yöt ja Hämeenlinnan linnanpuiston 20.–22.8.2021!

Keskiajan ihminen eli taianomaisempaa elämää kuin me nykytallaajat. Kyse ei ole tällä kertaa ritariromantiikasta tai historian ihannoimisesta, vaan taiat ja loitsut olivat kiinteä osa jokaisen elämää. Säätä pyrittiin ohjaamaan loitsuilla, ja pyhäinjäännökset takasivat sotaretken menestyksen. Kristinusko ja perinteinen luonnonuskonto kävivät taisteluaan ihmisten sieluista.

Tunnelmia vuoden 2020 festivaaleilta.

Festivaalin 2020 mainosvideo

Perjantain tarkka ohjelma

Lauantain tarkka ohjelma

Sunnuntain tarkka ohjelma

Kireen Kypärän taverna

Kireen kypärän tavernan etkot ke 18.8. ja to 19.8. sekä festivaalien illat muuttuvat klo 20 jälkeen K-18. Festivaaliorganisaatio on pohtinut tätä pitkään ja todennut poikkeavien aikojen vaativan hieman tiukempia rajoja.

Corvus Corax tuo keskiaikaisten bändien The Rolling Stones saapuu luoksemme Saksasta. Kahdeksan henkinen yhtye esiintyy Kireen Kypärän tavernassa niin perjantaina kuin lauantainakin.

Yhtyeen musiikki vie sinut aikamatkalle suoraan keskiajalle, säkkipillien ja rumpujen

Spiritual Seasons saapuu tapahtumaamme Ukrainasta.

Yhtye soittaa irlantilais- skandinaavista folkmusiikkia. Yhtye on kiertänyt ympäri Eurooppaa ja Aasiaa jo vuodesta 2004 ja nyt he saapuvat vihdoin Suomeen.

Pipers Of Transylvania tuo tapahtumaan keskiaikaista musisointia säkkipillein ja rummuin. Yhtye saapuu suoraan Transylvaniasta, Romaniasta. Tänä vuonna yhtye on ensimmäistä kertaa Suomessa.

Greenrose Faire on ihastuttanut tapahtumassamme jo useita vuosia. Yhtyeen mukaansatempaava musiikki vie mennessään suoraan keskiaikaiseen tavernaan ja tanssin pyörteisiin.

Bändiltä on myös juuri ilmestynyt uusi levy joten kannattaa tulla paikalle!

Ratatosk on suomalainen kansanmusiikkiyhtye joka perustettiin Pietarsaaressa vuonna 2014. Ratatosk soittaa suomenruotsalaista kansanmusiikkia, mutta saa vaikutteita myös eri genreistä, kuten rock-, jazz- ja taidemusiikista. Bändi yhdistelee nykyajan soittimet, kitarat ja bassot vanhojen perinteisten soittimien kanssa. Yhtyeen nimi Ratatosk tulee skandinaavisesta mytologiasta. Ratatosk oli orava joka juoksi elämänpuun Yggdrasilin runkoa pitkin välittämässä viestejä maailmojen välillä. Yhtye haluaa myös olla sanansaattaja kauniissa ja monimuotoisessa maailmassa.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä esittely vuoron saa Isara.

Yhtyeen kolme kilttiasuista miestä on myös tuttu näky tapahtumamme lavoilla mutta miksipä ei olisi. Iloisen rytmikäs musiikki suorastaan tempaisee sinut tanssin pyörteisiin, tätä yhtyettä et halua missata.

Duo Mysticus tuo festivaaleille luonnon mystiikkaa ja keskiaikaisia tarinoita. Metsänneito ja Velho vievät kuulijat mielikuvamatkoille laulun, kehärumpujen ja luutun sävelin.

Duon esikoisalbumi Shamaanin uni julkaistiin kesäkuussa, ja sitä on saatavilla festivaalien ajan.

www.duomysticus.com

Tavernan lavalla musiikki raikaa aamusta yömyöhään. Pääset siis nauttimaan kaikista bändeistä tulet sitten tapahtumaan perjantaina, lauantaina tai sunnuntaina.

Taistelut

Viikingit, buhurt , boffaajat ja ratsukot ottavat yhteen omilla taisteluareenoillaan. Tänä vuonna pitkästä aikaa saadaan paikalle myös jousiammuntaa niin kilpailuna kuin yleisölle kokeiltavaksi.

Vanajan Sudet ry isännöi tapahtumassa nähtävät vikinkitaisteluesitukset sekä viikinkileiriä.

Ohjelmistosta löytyy niin vapaita harjoituksia, Viking Games III kuin viikinkitaisteluita.

https://www.vanajansudet.com

Rohan tallit tuovat tänä vuonna tapahtumaan perjantai- ja launatai-iltojen tuliturnajaisshown lisäksi sotahevosleirin.

Sotahevosleiriin pääset hevosesi kanssa leiriytymään sekä oppimaan Skill at Arms taitoja.

Yhden ensimmäisistä dokumenteista ratsastuksen taidoista voi löytää Bayexistä, Normandiasta. Siellä on ryijy jossa kuvataan Hastingsin taistelua vuodelta 1066. Kuvissa kuvataan sotilaita taistelemassa hevosin ilman ohjia, molemmin käsin. Tämä on selkeä merkki siitä että jalostus ja hevosten sekä ratsastajien koulutus oli korkealla tasolla jo tuolloin.

https://www.rohan.fi

Medieval Combat Sport tuo tapahtumaan Buhurtin SM-liigaottelun. Ottelua isännöi paikallinen Buhurt-seura Tavastia Armiger.

Otteluja on lauantaina ja sunnuntaina aamusta iltaan eteläisellä vallipihalla.

Laji on ottelua historiallisissa haarniskoissa ja tylpillä teräsaseilla. Ottelijoiden turvallisuudesta vastaavat tuomarit (marshals) ja tarkoin rajatut säännöt. Muuten voimankäyttö on vapaata. Otteluita käydään joko yksi vastaan yksi -otteluina tai kahden joukkueen välisinä kohtaamisina. Joukkotaisteluissa (buhurt) joukkueen koko vaihtelee tapahtumakohtaisesti, isoimpien virallisten otteluiden ollessa 30 vastaan 30 massataisteluita.

https://mcsf.fi/fi/buhurt-lajina/

Wanainmaa on Hämeenlinnassa pääkallopaikkaansa pitävä ryhmittymä. Ajankohtaiset tiedot ja vastaukset saa facebookista henkilöltä Mikko Karapalo.

Alkujaan olemme Hämeenlinnan seurakunnan roolipelikerho. Roolipelikerho eli niin sanottu Klaani on pyörinyt varmaan vuodesta 1996 alkaen.

Nimemme olemme ottaneet Honkinkorven pelimaailmassa sijaitsevan pohjoisen ja takapajuisen Wanainmaan alueen mukaan. Tabardimme/asetakkimme myös jotkin Honkinkorpi-peleihin osallistuneet ovat voineet nähdä Naularitarien päällä.

https://www.facebook.com/groups/487405221410279

Bofferiareena ohjelma:

Lauantai:

10:00 – 13:00 boffauskehä yleisökokeiluun

13:00 – 15:00 bofferimiekan rakennusdemonstraatio

15:00 – 15:15 taistelunäytös

15:15 – 16:00 boffauskehä yleisökokeiluun


Sunnuntai:

11:00 – 13:00 bofferikilven rakennusdemonstraatio, boffauskehä yleisökokeiluun

13:00 – 15:00 bofferimiekan rakennusdemonstraatio

15:00 – 16:00 boffauskehä yleisökokeiluun


Yleisökokeilut k-10 (k-8 vanhemman kanssa).

Alueohjelmaa:

Kakarain kylä on nimensä mukaisesti lasten ja lastenmielisten temmellyskenttä. Alueelta löydät keskiaikaisia pelejä, leikkejä ja askarteluja viihdyttämään perheen pienimpiä. Alue ei suinkaan ole lapsiparkki, vanhemmat ovat vastuussa lapsistaan, paikalla on ainoastaan pelien ja toimintojen ohjaajia.

Kakarain kylän yhteyteen tulee myös Metsälän tilan kotieläimet.

Metsälän tila sijaitsee Lammilla n. 37 km päässä Hämeenlinnan keskustasta.

Tilalla on toimintaa lapsille ja koko perheelle eläinten parissa. Talutusratsastusta maastossa. Eläinten rapsutteluhetkiä. Lammastuotteita, Villalankoja, Taljoja sekä puhdasta lähiruokaa suoraan tuottajalta.

Lampaat karitsoineen, kukko sekä kanat, kanit ja Vili-poni ihastuttivat jo viime vuonna kävijöitä festivaaleilla.

Festivaalialueelta saatat löytää myös taikureita, ilveilijöitä, katuteatteria sekä noitia. Pakanametsän tapahtumaan tuottaa yhtestyökumppanimme Sysimaa. Metsän siimeksestä saatat löytää silmäsopaa ja vaikka lentovoidetta myyvään noidan. Katuteatteria parhaimmillaan esittelee Street Theater Vir. Tämä ryhmä on nähty tapahtumassamme aikaisemminkin, mutta tulevat tänä vuonna uudella ohjelmallaan.

Haaveena hevoskyyti kaupungilta tapahtuma-alueelle! Jorge on vastauksesi.

Niin tapahtuma-alueelta kuin kaupungilta voit löytää Jorgen kärryineen. Jorgen reitin näet tuossa oikealla.

Hinta ajelulle on 15€/hlö tai 4-hlöä/50€ kierros. Kärryyn max.4-aikuista kerrallaan (mahdolliset lisäkyyti lapset tapauskohtaisesti)

Ajo-ajat:

Perjantaina klo 16-18

Lauantaina klo 10-12 ja 16-18. 

Sunnuntaina  14-17. 

Karl Toffel, Der Hexenjäger, on noidanmetsästäjä joka syntyi 1500-luvulla, mutta hänet tuomittiin tuhatvuotiseen uneen velhoudesta
vaikka huijasi ainoastaan korttipelissä.
Ensikertalaisena hän kuitenkin pääsi puolella ja on nyt 500 vuoden jälkeen keskuudessanne ja jatkaa noitien metsästystä, sekä tekee
tunnetuksi noitien käyttämiä loitsuja ja keskiajan mystiikkaa, että nykyaikana osaisitte tunnistaa joukossanne piileskelevät noidat.

Fantasialeiri Metsänpeitto

Metsänpeitto, tuo maahisten ja keijujen metsä toivotaan jälleen paljastuvan ihmisten nähtäväksi tapahtumassamme. Todellisuuspakolaiset ry tuottaa alueelle tuon maagisen metsän ja elävöittää tapahtumaa mm kulkuein. Tuo leiri kannnattaa ehdottomasti käydä kurkkaamassa ja kokemassa.

Metsänpeiton ohjelma alueella sekä leirissä:

PE & LA

klo 13 Metsänväen kulkue
klo 15 Synnin tie kulkue
klo 16 Historiallisen miekkailun näytösottelu
klo 17 Pyhäinjäännöskulkue
klo 18  Historiallisen miekkailun näytösottelu
klo 20  Metsänväen kulkue

SU

klo 12 Metsänväen kulkue
klo 13 Historiallisen miekkailun näytösottelu
klo 14 Pyhäinjäännöskulkue
klo 15:30 Synnin tie 

Leirissä mahdollisuus ottaa riimu- ja shamaanimaalauksia ja -maskeerauksia iholle. 

Lyhtyjen Laakso

Illalla metsänpeiton viereen syttyy jälleen Lyhtyjen laakso. Usvan ja lyhtyjen luoma lähes satumainen yhdistelmä salpaa henkesi kauneudellaan. Tapahtuman ehkä visuaalisesti upeimmasta yksityiskohdan toteutuksesta vastaa Torvisen Showtekniikka kuten kaikesta muustakin tapahtumamme valo- ja äänitekniikasta, koko valtavan alueen sähköistämistä unohtamatta.

Kuva Juha Kirkkala

Leirit tuovat tapahtumaan eloa ja mallia keskiaikaisesta elämästä. Tapahtumasta löytyykin useita näkemisen ja kokemisen arvoisia leirejä. Ja mainitessani kokemisen, tarkoitan sitä todella, leiripaikkoja on vielä vapaana. Jos omistat esimerkiksi keskiaikaisen tai viikinkien suosiman teltan, pääset telttamaksua vastaan leiriytymään aluelle. Leiriytyminen tapahtumassa on elämys jota ei ihan helposti unohda.

Leirit ovat avoinna festivaalikävijöille. Mikäli teltan ovaet ovat kiinni ei sinne saa kurkistaa mutta mikäli teltan ovet ovat avoinna voi kysyä leiriytyjiltä lupaa kurkata asumukseen ja nähdä miten tuolloin muinoin asuttiin. Harrastajilla kun sängyt ja tarpeisto on rakennettu keskiaikaisen mallin mukaan. Leiriytyjät ovat usein keskiaikaharrastajia ympäri suomea ja kertovat mielellään harrastuksestaan ja seurastaan. Piipahda siis ihmeessä keskiajan leirissä ja nauti elämyksestä.

Tapahtuma sijoittuu Linnan kupeessa olevaan Linnanpuistoon. Tuo mahtava keskiaikainen kivilinna tuo upeat puitteet tapahtumallemme. Iloksemme voimme todeta että yhteistyömme Kansallismuseon kanssa takaa teille pääsyn niin linnaan kuin vankilaan. Hämeen linna ja Vankila kuuluvat festilvaalin tapahtuma-alueeseen perjantaista sunnuntaihin ja ovat kävijöille avoinna festivaalin lipulla.

Kuva: Laura Hossi/Yle

Tarkempi ohjelma päivittyy pian! Malttakaa vaan, hyviä esiintyjiä on taas luvassa!

Näin huomioimme koronan tapahtumassamme.

Back to top