Ohjelma

Hämeen keskiaikafestivaali valtaa elokuun yöt 14.–18.8.2019!

Vuoden 2019 teemana on Lemmen ilot ja sydämen salat. Tule mukaan antautumaan lemmen loitsuille ja rakkauden roihulle! Festivaalialue tarjoaa elämyksiä keskiviikosta sunnuntaihin.

Onko nälkä? Varaa pitoliput täältä!

Keskiviikko

Keskiviikkona malttamattomat ja janoiset pääsevät jo vierailemaan uudella taverna-aukiollamme Kireän kypärän tavernapihalla klo 18 alkaen. Tarjolla on monenlaista syötävää ja juotavaa. Keskiviikkoiltana etko-klubilla musisoi riemuksemme Ants in the pants.

Torstai

Torstaina alueelle on vapaa pääsy klo 14:stä alkaen. Alueen rakentuminen on jo loppusuoralla. Useat torimyyjät ja leiriläiset ovat jo saapuneet paikalle. Ilta Kireän kypärän tavernapihalla alkaa klo 18, jolloin pääsemme jälleen nauttimaan Ants in the pantsin sekä Tryznan musisoinneista.

Perjantai, lauantai ja sunnuntai

Päivällä alueella tapahtuu

Perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina festivaalialue on täynnä elämyksiä koko päivän hämärtyvään iltaan saakka. Isommin kuin koskaan tapahtuma levittäytyy sisälle myös linnan holveihin ja elävöittää kaupungin ylle kohoavien tornien varjossa juhlittavaa festivaalia. Nämä kaikki kuuluvat päivälipun hintaan.

Ohjelmanumerot

Päivien ohjelma koostuu useiden artistien esityksistä sekä elävöittäjien meuhkaamisesta. Paikalle ovat saapuneet soittoniekat kaukaa ja läheltä. Päivien musiikillisesta annista vastaavaat Mamyth, Aeldwine, Ants in the Pants, Räikkä, Greenrose Faire, Obscurus Orbis, Tryzna, Teufelstanz, Idisi ja Corvus Corax.

Taistelut kuuluvat vahvana osana ohjelmaamme, niitä onkin tänä vuonna runsaasti. Joka päivä on mahdollisuus kokea buhurtin, viikinkien sekä Rohanin tallin turnajaiset. Hieman turvallisempaa taistelua esittää Wanainmaan bofferimiekkailijat. Kaukaa Italiasta asti saapuu paikalle Il Buffone di Corten ilveilijät ja narrit naurattamaan festivaalivieraita.

Linnan tiloissa musisoi Ilkka Näveri luuttuaan soittaen, Eetu Klemetti, jouhikkoyhtye Virna sekä Muskotti. Elävöitystä linnalle tuovat Alasin ry:n , Humalasalon sekä Harmaasusien elävöittäjäryhmät sekä Louhen korpit tanssipajoineen.

Esitykset, mittelöt ja elämykset

Buhurt on kamppailulaji, joka ammentaa inspiraationsa keskiajan taistelulajeista. Buhurtiin pääset tutustumaan jokaisena festivaalipäivänä. Lauantaina ja sunnuntaina järjestetään myös lajin SM-osakilpailut. Buhurtit järjestää ja isännöi Medieval Combat Sport Finland.

Viikingit ovat aina olleet lähellä festivaaliemme sydäntä. Tänäkin vuonna nuo äänekkäät öykkärit pitävät huolen, ettei missään päin leiriä nukuta yötä rauhassa. Päivisin nämä veijarit luultavasti paukuttavat kilpiään yhteen eri puolilla aluetta päätyen joka päivä järjestettäviin suuriin taisteluihin omalla mittelöareenallaan.

Kaukaisimmat narrimme saapuvat aina Italiasta saakka hauskuuttamaan festivaalikansaa. Il Buffone di Corte -ryhmä on perinteistä katuteatteria parhaimmillaan. Upea ja toivottu Rohan-tallien turnajaisshow tekee paluun mittelökentillemme.

Torikauppiaat

Keskiaikaisen markkinatorin valtaavat lukuisat kauppiaat Suomen joka kolkasta ja etäisiltä kaukomailta aina keskiaikaisen Euroopan suurimmasta kaupungista Pariisista saakka.

Työnäytökset

Työnäytöksiä on pitkin festivaalialuetta. Näytöksissä pääset perehtymään kuinka saippuaa valmistetaan, kuinka värjäri saa lankoihin loistavat värit sekä miten sepät takovat ahjonsa äärellä tuotteitaan.

Lapsille

Kakarain kylä on avoinna festivaalien lapsikävijöille festivaalien maksullisen ajan mukaan. Kakarain kylästä löydät monta virikettä ja askaretta perheen pienimmille ja miksei isommillekin.

Museot

Sekä Hämeen linna että Vankila ovat avoinna festivaalien maksullisten aukioloaikojen mukaisesti pe–su. Linnalla ja vankilassa saatat törmätä lukuisaan joukkoon elävöittäjiä, jotka tekevät töitään kuin keskiajalla konsanaan.

Luennot

Linnan luentosalista löydät mitä taitavimmat luennoitsijat kertomassa oppejaan. Henri Hiljander kertoo keskiaikaisesta lemmestä niin rahvaiden kuin aatelisten kannalta. Satu Hovi tietää, mitä kaikkia yrttejä lemmen nostattamiseksi käytettiin. Kai Kankaanpää kuvailee, mitä keskiajalla tiedettiin tähtien asennoista ja lemmekkäästä lääketieteestä.

Häme- seminaari

Häme-seminaari saapuu jälleen tapahtumaamme rikastuttamaan. 17.8. klo 10:00 alkava seminaari käsittelee aihetta: Mikä on Häme? – Hämäläisyys kartalla, puheessa ja mielessä. Tarkemman ohjelman sekä luentojen hinnan löydät tämän linkin takaa. Luvassa taatusti hämäläisyyttä valottavia luentoja, kannattaa tulla paikalle kuuntelemaan.

Pienohjelmaa erillismaksusta

Lisäksi alueella on pienestä lisämaksusta mahdollista kokeilla jousiammuntaa, ratsastaa ponilla ja vaikka ja vielä mitä. Varaa siis muutamia roposia pussin pohjalle.

Maagiset elokuun illat – Ehtoovalkeat

Kun varsinainen maksullinen ohjelma-aika päättyy, syttyvät valot ja alkavat iltamenot – Ehtoovalkeat. Uusi taverna-aukiomme Kireen kypärän tavernapiha palvelee janoisia iltamyöhäiselle saakka. Perjantaina Kypärään on viiden euron sisäänpääsymaksu. Muutoin iltatori ja Kiree kypärä ovat maksuttomia.

Taverna-aukion ohjelmanumerot

Perjantaina ja lauantaina juhlakansaa villitsee saksalainen Corvus Corax.

Tanssijalkaa et saa pysymään paikoillasi myöskään Teufelstanzin (Venäjä) ottaessa lavan haltuun päivittäin.

Kansainvälistä mainetta niittävä Greenrose Faire polkaisi uransa huikeaan nousukiitoon juuri meidän tapahtumastamme. Niinpä meillä on kunnia kertoa, että he valtaavat tavernan lavan useana päivänä.

Iltatorilla tapahtuu

Ehtoovalkeat syttyvät illan hämärtyessä, ja se saa kauppiaat kojuiltaan Kustaa III:n kadun varteen kauppaamaan tuotteitaan tavernaan saapuville vieraille. Kauppiailla on kova kilpailu asiakkaista, joten sanan säilä saattaa yltyä kovaksikin kilpahuudoksi myyjien kesken.

Rohanin tuliturnajaiset

Lauantai-illan ja koko tapahtuman huikea kruunu on linnan eteläpihalla elokuun hämärtyvässä illassa järjestettävä parituntinen turnajaisspektaakkeli. Maagisten tuliturnajaisten liput myydään erikseen.

Pidot Hämeen linnassa

Lauantain pito-ohjelma on runsas, rehevä ja räävitön! Tarjolla on jos jonkinmoista ohjelma- ja ruokapakettia. Katso pitosivu, syötävät ja ohjelmat täältä!

Keskiviikon ohjelma

Keskiviikkoillan etkoklubi järjestetään Kireän kypärän tavernapihalla. Tavernapiha aukeaa ilmaiseksi yleisölle klo 18. Musisoinnista vastaa Ants in the Pants.

Torstain ohjelma

17.00 Ants in the pants
20.30 Ants in the pants
22.00 Tryzna (Puola)

Perjantain ohjelma Kireän kypärän tavernapihalla

13.00 Teufelstanz (Venäjä)
14.00 Mamyth
15.00 Obscurus Orbis
15.30 Idisi
16.30 Greenrose Faire
18.00 Teufelstanz (Venäjä)
18.30 Tryzna
19.00 Aeldwine
20.30 Aeldwine
21.30 Teufelstanz (Venäjä)
23.00 Corvus Corax
23.30 DJ takaa tunnelman jatkumisen aina sulkemiseen asti
mittelöt
16.00 turnajaiset
17.00 buhurt
18.30 viikingit

Lauantain ohjelma Kireän kypärän tavernapihalla

10.00 Aeldvine
11.00 Ants in the Pants
12.00 Mamyth
13.00 luento
13.30 Corvus Corax
14.30 narreja
15.00 Greenrose Faire
16.00 Ants in the Pants
17.00 Teufelstanz (Venäjä)
18.30 Ants in the pants
20.00 Idisi
21.30 Teufelstanz (Venäjä)
23.00 Corvus Corax
DJ takaa tunnelman jatkumisen aina sulkemiseen asti
mittelöt
11.00 viikingit
12.00–14.00 buhurt-alkuerät
14.00 turnajaiset
15.15 buhurt-finaalit
21.00 tuliturnajaiset

Sunnuntain ohjelma  Kireän kypärän tavernapihalla

10.00 Il Buffone di Corte
10.30 Aeldwine
11.30 Ants in the pants
12.30 Aeldwine
13.00 Mamyth
14.00 Greenrose Faire
15.00 Teufelstanz (Venäjä)
16.00 Ants in the pants
mittelöt
11.00–13.00 buhurt 1 vs 1
12.00 suuri viikinkitaistelu
14.00 turnajaiset
14.00–15.00 buhurt 1 vs 1

Ohjelmaesittelyt

Ants in the Pants

Irlantilaisen musiikin taiturit viihdyttävät Kireän kypärän tavernapihalla monena iltana.
https://www.antsinthepants.fi/

Back to top