UKK

Olemme keränneet tälle sivulle usein kysytyt kysymykset vastauksineen. Päivitämme sivua koko ajan, mikäli kysymykseesi ei löydy vastausta laitathan viestiä mari@keskaikafestivaali.fi tai keskiaika@keskiaikafestivaali.fi.

Leirit

Miten pääsen leiriläiseksi?

Pääset leiriytymään ilmoittautumalla leiriläiseksi oheisen linkin kautta.

Kuuluuko leiripaikkaan ollenkaan halkoja ja vettä?

vettä saa niin paljon kuin jaksaa juoda tai läträä, ihan kuten ennenkin. Klapeja kuuluu ilmaiseksi ns. aloituspakkaus per telttakunta joka on tulipaikan ilmoittanut tarvitsevansa. Se on sellainen ”IKEA-kassillinen”. Lisäklapit sitten maksavat tuon viitosen per santsikassi.

Mitä pitää huomioida jos haluaa tulipaikan leiriinsä?

Tulipaikasta pitää ennakkoon ilmoittaa leirivoudille, mieluiten ilmoittautumisen yhteydessä. Nuotion tekeminen maahan on kiellettyä. Tulipaikan alusta tulee olla suojattu palamattomalla alustalla, esimerkiksi betonilaatoilla. Sammutusvälineeksi suosittelemme vähintään kahta sinkkiämpäriä, joiden tulee olla täynnä vettä (järvestä sitä riittää) ja sammutuspeitettä.

Miten peseytyminen hoituu leirillä?

Rannasta keskiaikaleirin vierestä löytyy saunakylä. Siellä saunavoutimme joukkoineen pitää veden lämpimänä ja paikat kunnossa. Peseytyminen on ihan maksutonta, mutta mikäli saunaan mielii joutuu hankkimaan saunapoletin.

Onko muitakin leiriytymismahdollisuuksia kuin viikinki- tai keskiaikaleiri?

Meillä on tosiaankin useita eri mahdollisuuksia leiriytymiseen. Koitetaan niitä vaikka tähän lyhyesti avata!

Keskiaikaleiri – Löytyy rannanpuolelta aluetta ja sinne leiriytyy keskiaikateltoin varautuneet keskiaikaharrastajat. Tänä vuonna keskiaikaleiriä löytyy myös lähempää kauppiaita.

Viikinkileiri – toinen suurista leireistä. Täältä löytyy viikinkiarmeijamme huoltojoukkoineen. Myös viikinkileirin yhteyteen tulee viikkarihenkisiä kauppiaita tänä vuonna.

Fantasialeiri – Täällä keskiaika, pseudokeskiaika ja fantasia kohtaavat sulassa sovussa. Olipa sinulla lohikäärme ratsuna tai haltijan korvat. Tolkien suosikkikirjailija tai GOT lempiohjelma. Täällä leirissä ei sinua katsota vinoon. Asumuksen suhteen olemme armollisempia, ei pidä olla keskiaika tai viikinkiteltta, mutta teltan pitää olla tuunattu tunnelmaan sopivaksi….

Ritarileiri – Kaarina Maununtyttären joukkojen leirin yhteyteen ovat tervetulleita kaikki muutkin ritarit. Telttojen tulee olla keskiaika henkisiä.

Plastic Camp – Mikäli tarve on saada majoitus, mutta telttakalusto ei taitu nykyaikaista kummempaan, on paikkasi ns. nykyaikaleirissä. Tämä löytyy ”ihan vierestä”, eli alueella ollaan, mutta sopivasti katseilta piilossa 

BREAKING NEWS!! 

Sotahevosten leiri – Tämä uutuus on tarkoitettu vain ja ainoastaan oman hevosen tai ponin kanssa matkaaville ritareille ja sotureille. Yhteistyössä Rohanin tallien kanssa järjestettävä leiri mahdollistaa aivan uudenlaisen elämyksen historiallisesta hevostelusta kiinnostuneille. Mikäli tämä kiinnostaa niin ota yhteyttä keskiaika@keskiaikafestivaali.fi tämä ei ole vielä julkisessa myynnissä.

Saapuminen

Missä tapahtuma on?

Tapahtuman osoite on Kustaa III:n katu 6-8, 13100 Hml

Kuinka pääsen Hämeenlinnaan?

Saapuminen julkisilla liikennevälineillä 

Linja-autoasemalta (800 m) ja juna-asemalta (1,5 km) on kävelymatka Hämeen keskiaikafestivaaleille. Linja-autoaikataulut voit omalta paikkakunnalta tapahtuma-alueelle tarkistaa Matkahuollon sivuilta ja Hämeenlinnan sisäisen joukkoliikenteen aikataulut Reittioppaasta. 

Juna-aikataulut löytyvät VR:n sivuilta.

Saapuminen autolla.

Lähimmät parkkipaikat löytyvät Hämeenlinnan keskustasta. Linnanpuiston vieressä sijaitsevat parkkialueet ovat tapahtuman käytössä, eikä näin ollen niissä ole tapahtumakävijöille pysäköintiä. Eri pysäköintitalot ja -alueet löydät Hämeenlinnan kaupungin sivuilta.

Navigaattoreita ei tunnettu keskiajalla, joten luotathan ennemmin opaskyltteihin saapuessasi paikalle. Opaskyltit ohjaavat sinut oikealle sisäänkäynnille. Yleisölle ja myyjille on eri sisäänkäynnit.

Invapysäköinti tapahtumaan on osoitteessa Tampereentie 16. Invasisäänkäynti on Kustaa III:n kadun pohjoisestä päästä invapysäköinnin vierestä. Huomioithan että portista sisään kuljettaessa on oltava ennakkoliput. Kyseisellä portilla ei ole lipunmyyntiä. Ennakkoliput tapahtumaan Tiketistä. 

Missä on festivaalien sisäänkäynti?

Hämeen keskiaikafestivaaleille sisäänpääsy yhdestä portista Kustaa III:n kadun päästä. Saapuessasi kuljet lipunmyyntiteltan kautta alueelle sisään. Samasta teltasta löydät lipunmyynnin, infopisteen ja  pukuvuokraamon.

Onko lemmikkieläimet sallittuja?

Tapahtuma ei valitettavasti ole sallittu lemmikeille. Alueella on hevosia, ruuhkaa ja pauketta, joten nelijalkaiset ystävämme viettävät turvallisemman illan kotona tai hoidossa.

Opaskoirat ovat luonnollisesti tervetulleita.

Saako alueelta poistua?

Festivaalilippua ei vaihdeta portilla ranneekkeeseen. Kun lippu on luettu sisään tapahtumaan sillä ei pääse toistamiseen festivaalialueelle. Alueelta poistuminen on neuvoteltava tapauskohtaisesti portin järjestysmiesten kanssa. 

Voinko nostaa alueella rahaa?

Festivaalialueella ei ole pankkiautomaattia :) Suosimme tapahtumassa korttimaksua vaikka keskiajalla ollaankin ja osalla myyjistä maksupäätteet jo löytyvätkin. Suosittelen varautumaan pienellä käteiskassalla, lähin pankkiautomaatti löytyy kaupungin keskustasta torin laidalta.

Tavernapiha ja ohjelma

Onko tavernapihalle ikärajaa?

Kireen Kypärän tavernapiha on päivällä ikäräjaton ja kaikki pääsevät nauttimaan tavernan antimista. Illalla klo 20 jälkeen taverna muuttuu K-18 alueeksi.

Saako Tavernasta ruokaa ja simaa?

Kyllä, tavernaan on pyritty löytämään monipuolinen valikoima ruokamyyjiä ja pienpanimoita, joten simaakin löytyy.

Miten taverna on avoinna?

Taverna on avoinna:

to  18.8. klo 17:00-24:00

pe 19.8. klo 12.00-02:00

la  20.8. klo 10:00-02:00

su 21.8. klo 10:00-17:00

Mistä näen tavernan ohjelman?

Tavernan ohjelma löytyy tapahtuman nettisivuilta www.keskiaikafestivaali.fi/ohjelma . Lisäksi ohjelma on nähtävillä tapahtuma-alueella isoissa julisteissa sekä tapahtumassa jaettavassa käsiohjelmassa.

Liput ja lippupaketit

Mistä voin ostaa liput?

Liput ostetaan Tikettin verkkokaupasta 

https://www.tiketti.fi/hameen-keskiaikafestivaali-2022-linnanpuisto-hameenlinna-lippuja/79330

Miten saan ostettua pitolipun itselleni ja puolisolleni?

Ostaessasi lippuja festivaaleille  pääset valitsemaan lisävalikosta muita tapahtuman tuotteita, kuten pitojen ja tuliturnajaisten liput. Valitset vain päivän ja nappaat liput lisätuotteineen haltuun. Lisätuotteita kuten pitolippuja ei voi ostaa ilman festivaalilippua

Onko teillä vielä perhelippua?

Tapahtuman päivistä perheille suosituin on ollut sunnuntai. Perhelippu on kokenut uudistuksen, tarjoamme mahdollisuuden tulla tapahtumaan neljän (4)hlö:n tai kuuden (6) hlö:n perheen voimin, ota mukaan isovanhemmat tai lapsesi kaveri, meille perhe on laaja käsite ja haluamme että mahdollisimman moni pääsee nauttimaan elämyksestä, olette kaikki tervetulleita! Ikää tuossa perhelipussa ei kysytä, pääasia on että yli 50% asuu samassa taloudessa. Sunnuntain ohjelma on painotettu lapsille ja lapsenmielisille. 

Löysin Lippua ostettaessa Helahoidon, mikä se on?

Helahoito- lippu on myynnissä vain perjantaille tai lauantaille ennakkoon.. Kun haluat nauttia keskiaikaisesta elämyksestä koko rahan edestä, helahoito-lippu on juuri sinua varten. Koska kyseessä on helahoito, saat lipulla kaiken mitä keskiajalta halajat; sisäänpääsyn haluamanasi päivänä ( pe/la) Illan pidot ( aatelinen/rahvas), pe-/ la- illan Rohanin tallien mystinen esitys illan jo siirtyessä yön puolelle, asun koko päiväksi pukuvuokraamosta, 3 arvokuponkia sekä tapahtuman yllätyslahjan. Nyt kannattaa tulla nauttimaan ja kokemaan keskiaikaisesta elämyksestä koko päiväksi. 

Talkoolaisuus

Miten pääsen talkoolaiseksi?

Pääset täyttämään hakemuksen talkoolaiseksi oheisen linkin kautta

Mitä talkoolaiselta vaaditaan?

Reipasta mieltä ja halua tulla tekemään kanssamme vuoden ehdottomasti parasta ja elämyksellistä tapahtumaa.

Talkoolaisena olet aitiopaikalla näkemässä miten iso festivaali rakentuu kaikkine elementteineen. 

Valitessa talkoopestiä kannattaa miettiä omia vahvuuksia ja voimavaroja. Rakennustiimissä työkalujen tulee pysyä kädessä ja fyysinen rasitus on suurempi kuin esimerkiksi talkooruokailussa tai puvustotiimissä.

Mitä pääsen festivaaleilla tekemään?

Olemme jakaneet festivaalin tuotannon erilaisiin tiimeihin teemojen mukaan.

Puvustotiimi vastaa puvuston siirrosta festivaalialueelle, pisteen järjestelystä, somistamisesta sekä toiminnallisuudesta tiimin vetäjän johdolla.

Somistustiimi pukee koko linnanpuiston keskiaikaiseen asuun. Tässä tiimissä talkoita pääsee tekemään jo keväällä, viirisiimojen ja somisteiden valmistuksessa tarvitaa apuja pitkin vuotta. 

Rakennustiimi taas pystyttää koko festivaalin. Ilman rakennustiimiä ei festivaaleilta löytyisi huikeaa Kireen Kypärän tavernaa tai katsomoita, porttia, aitoja jne. Tämä tiimi on tapahtuman rakentamisen sydän, jonka varassa koko muu organisaatio lepää. Ei ole somistustiimillä mitään somistettavaa tai puvustolla paikkaa minne siirtyä ellei raksatiimi olisi paikalla. 

Lipunmyynti vaatii talkoolaiselta asiakaspalveluhenkisyyttä, pitkää pinnaa sekä hieman tietoteknisiä taitoja. Opastuksen toki saa kaikki, mutta kyllä hienoinen näppituntuma laitteisiin aina helpottaa. Lipunmyyntitiimi on meidän festivaalin tärkein osa tapahtuman avauduttua. Lipunmyynnissä sinä olet se ensimmäinen kontakti asiakkaaseen ja kuten sanotaan; ensimmäisen vaikutelman voi tehdä vain kerran :) Toivomme siis, että mikäli olet asiakaspalvelija nappaat kiinni tähän tiimiin ja tulet tekemään tapahtumasta kanssamme ainutlaatuista elämystä kävijöillemme. 

Roskatiimi. Noh, ei tarvitse varmaan kertoa mitä tämä tiimi tekee. Tiimi kirjaimellisesti pitää huolen alueen siisteydestä. Olemme tunnettuja siististä tapahtumasta ja se ei ole toteutunut, eikä tule toteutumaan ilman loistavaa roskatiimiä. Tiimi on somistuksen ohella tärkeä visuaalisen ilmeen luoja tapahtumassa.

Talkootiimi vastaa sitten teistä talkoolaisista. Tiimi ottaa teidät vastaan tapahtumaan, saatte rannekkeet, ruokaliput, vaatteet ja taukotilan tämän tiimin ansiosta. 

Infotiimi tietää tapahtumasta kaiken. Heille on toimitettu tapahtuma pähkinänkuoressa ja tiimi osaa auttaa kävijää kaikissa mahdollisissa ongelmissa. Heiltä löytyy olkapää juttutuokiota varten, myyvät kävijälle festivaalien cooleimman t-paidan ja kertovat, missä ensiapu alueella sijaitsee.

Kireen Kypärän taverna tarjoaa talkoolaiselle hypyn keskiaikaisen tavernan tarjoilijaksi, myyjäksi, siivoojaksi jne. Taverna on festivaalien sydän ja siellä on vilinää ja vilskettä. Tarvitset siis paineensietokykyä ja rautaisia hermoja valuttaessasi simaa tuoppiin kolmannen tuhannennen kerran ja silti jaksat tehdä sen hymyillen.

Maksetaanko talkoolaisille palkkaa?

Ei makseta. Talkoolaisuus on talkoolaisuutta. Tarjoamme yli 6 h talkoopäiviin ruuan ja kahvia. Kaikki talkoolaiset vakuutetaan tapahtuman ajaksi, siksi ilmoittautumisen lisäksi joudut allekirjoittamaan talkoosopimuksen saapuessasi ensimmäistä kertaa talkoisiin.

Sairastuin enkä pääse ilmoittamaani talkoovuoroon, mitä teen?

Ilmoitat sairastumisesta talkoovoudille viipymättä. Olemme varautuneet työpanokseesi, joten joudumme etsimään tilallesi uuden talkoolaisen. 

Sairaana pitää ilman muuta jäädä kotiin. Me pärjäämme kyllä.

Pääseekö lapset talkoolaisiksi?

Tapahtumassa on ollut lapsia talkoolaisina pääsääntöisesti vanhempiensa mukana. Vanhempien päätettävissä on kykeneekö lapsi suoriutumaan talkoopäivistä. 12-vuotiaat ja vanhemmat lapset ovat toimineet esimerkiksi kakarain kylässä vanhempiensa rinnalla muiden lasten ohjaajina tai pajojen vetäjinä.

Aatelisten- ja viikinkien pidot

Onko pitoihin esteetön pääsy?

Hämeen linna on rakennettu mäen laelle ja tiet ovat mukulakiveä. Pidot sijoittuvat linnan tupaan sekä rondelliin ( tykkitorniin). Pyörätuolilla pitoihin on siis mahdoton päästä.

Miten ruokavaliot/allergiat on huomioitu pitojen ruoa´ssa?

Linnaravintola Kanresta valmistaa pitojen ruoat. Allergioista tulee olla yhteydessä suoraan keittömestariin. Ruoka on herkullista keskiaikaista.

Miten ostan pitoliput?

Pidot ovat tämän vuoden osalta lopuunmyydyt.

Onko pidoissa ikärajaa ja jos on niin miksi?

Pitojen ikäräja on K-18. Pidoissa järjestettävän ohjelman ja yleisen tunnelman johdosta olemme päätyneet pitojen ikärajaan. Lapset tulevat tapahtumaan vanhempien vastuulla.

Yleistä

Onko alueella vessoja ja missä?

Festivaalialueella on bajamajoja asiakkaiden käyttöön eri puolilla aluetta. Aluekartasta löytyy merkittynä saniteetti pisteet. Isoin saniteettitila löytyy tavernan yhteydestä.

Onko alueella inva-wc?

Festivaalialueelta löytyy neljä invoille tarkoitettua bajamajaa. Yksi löytyy tavernan kupeesta ja muut on sijoitettu alueen eri puolille esteettömien kulkuväylien varteen.

Onko alueella mahdollisuus esteettömään kulkemiseen?

Aluetta rakennettaessa ja suunnitellessa on mietitty myös esteetöntä kulkemista. Olemme sijoittaneet ramppeja sekä huomioineet tapahtumassa kierron myös esteettömän liikkumisen näkökulmasta. 

Festivaalin aukioloajat?

Festivaali on avoinna:

torstaina taverna avoinna klo 17:00-24:00

perjantaina     19.8. klo 12:00-19:00 ( 02:00)

lauantaina       20.8. klo 10:00-18:00 ( 02:00)

sunnuntaina    21.8. klo 10:00-17.00

Onko alueella ensiapupistettä?

On, ensiaputeltta sijaitsee festivaalialueella Sheriffin teltan vieressä.

Tori

Miten pääsen torikauppiaaksi?

Mikäli teet käsitöitä muinaisin tekniikoin, valmistat tuotteita keskiaika teemaan sopien ohjeet myyjäilmoittautumiseen löytyy nettisivuilta myyjäksi osiosta

Saako myyntipaikalla käyttää tulta?

Myyntipaikalla on sallittua käyttää tulta mikäli siitä on neuvoteltu erikseen. Myyjällä joka käyttää tulta, tulee olla tarvittava alkusammutusvälineistö kojullaan. 

Myyntipaikan kriteerit

Myyntipaikan tulee sopia keskiaikaan. Modernit pop upit eivät ole näkemyksemme mukaan sopivia myyntikojuja sellaisenaan. Tuunamalla ja somistamalla siitä saa toki toimivamman ratkaisun. Toritiimimme auttaa mieluusti tässä ongelmassa. Ota yhteyttä myyntipaikat@keskiaikafestivaali.fi

Tuliturnajaiset

Milloin tuliturnajaiset on?

Tuliturnajaiset ovat perjantai- ja lauantai- iltoina klo 21:30. Show kestää kokonaisuudessaan noin kaksi tuntia

Onko tuliturnajaisissa ikärajaa?

Illan turnajaisiin ikäraja on K-12.

Mitä ohjelmaa tuliturnajaisissa on?

Tuliturnajaiset sisältävät nimensä mukaisesti tulishown, musiikkia ja Rohanin tallien esityksen. 

Onko tuliturnajaisissa anniskelualuetta?

Turnajaisten yhteydessä on oma anniskelualue, joka on K-18 alue. 

Back to top